/ iStock/Getty Images
Пътуващите за Албания, които преминават транзитно през Република Северна Македония и Гърция, няма да бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина, съобщиха от външно министерство.
 
В Гърция възобновяват редица дейности след Великден

Припомняме, че считано от 20 април 2021 г. до 3 май Албания въведе задължителна карантина за период от 14 дни за всички граждани, пристигащи в страната от Гърция и Република Северна Македония.
 
Посолството ни в Тирана направи запитване до компетентните албански институции за това дали решението е в сила за всички граждани и дали засяга пътуващите транзитно през територията на двете страни.

Албания въведе карантина за пристигащите от Гърция и Северна Македония

В отговор Министерството на здравеопазването на Албания ни информира, че в заповедта за пристигащите от Република Северна Македония и Гърция не се предвиждат изключения, „но от пътуващите транзитно през тези страни не се изисква самокарантиниране“.
 
Напомняме и, че българските граждани, които планират пътуване до Албания през посочения период, могат да използват и маршрута през Косово.
 
Албания започва ваксинацията на хората над 70 г.

За влизане на територията на Албания не се изисква представянето на негативен тест за Covid-19. В страната продължава да е в сила забрана за движението на граждани и превозни средства между 22:00 и 6:00 часа.
 
Допълнителна информация за режима на пътуване до Албания може да намерите тук: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/albania
 
При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Тирана на следните телефони за връзка: +355 4 22 33 155; +355 4 22 32 906, както и на имейл Embassy.Tirana@mfa.bg