Ресторантите ще могат да отворят отново в началото на следващия месец
Гърция ще позволи на ресторантите да отворят отново в началото на следващия месец, съобщи гръцкият държавен министър Йоргос Герапетритис, цитиран от Ройтерс. Нашето намерение е да имаме координирано отваряне на ресторантите след Великден, заяви министърът пред гръцката обществена телевизия ЕРТ.

Гърците няма да имат право да пътуват между отделните региони по Великден, съобщава в. "Катимерини".

Гърция отменя карантината за гражданите на ЕС

Правителството работи по пътна карта за постепенно отваряне след великденските празници, а детайлите по облекчаването на мерките се очаква да бъдат съобщени от премиера Кириакос Мицотакис до края на седмицата.

Гърция ще опита първо да намали въздействието на пандемията, след като миналата седмица областта Атика регистрира увеличение на вирусния товар в отпадните води от 171 процента, което се очаква да се изрази в нарастване на новите случаи на COVID-19 през следващите дни.

Гръцки специалисти изследват проби от инсталациите за биологична обработка на отпадните води, които предоставят данни, оформящи картината на разпространение на коронавируса. Покачване на вирусния товар в Атика е регистрирано в седмицата от 12 до 18 април в сравнение с предходната (5-11 април).

Работниците трябва задължително да се тестват периодично за COVID-19 в Гърция

Подобно увеличение се наблюдава и на остров Крит, където град Ретимно е регистрирал покачване на вирусния товар в отпадните води от 120 процента, а в град Агиос Николаос увеличението е от 360 процента, посочва "Катимерини".

Здравните експерти хвърлят вината върху струпванията на хора, които се наблюдават през последните седмици, включително незаконни партита на централни площади в Атина.

Същевременно заради различни проблеми се наблюдава забавяне в доставките на комплекти за самостоятелно тестване за ковид у дома, което е задължително за учениците в гимназиите, учителите и работещите в сферите на услугите.

В резултат на всичко това много малко хора ще могат да пътуват между регионите по Великден, отбелязва "Катимерини".

Нови строги мерки за влизане в Гърция - какво трябва да знаем (ВИДЕО)

Пътуванията ще бъдат разрешени само по работа, по здравословни причини и за присъствие на погребение, при представяне на съответния документ за всяка от тези ситуации.

Разведени и разделени родители, чиито деца живеят в различни префектури, също ще имат право да пътуват при представяне на съответния документ.

Междувременно правителството и Гръцката православна църква постигнаха неофициален компромис за правилата по великденските празници, според който религиозните служби ще бъдат водени на открито, а на 1 май основната великденска служба ще бъде проведена два часа по-рано, пише "Катимерини".

Във вторник гръцките здравни власти съобщиха за нови 3789 случая на COVID-19 и 87 смъртни случая, свързани с инфекцията. Така общият брой на потвърдените случаи в Гърция нарасна на 320 629, а на смъртните случаи - на 9627. Интубираните пациенти към вчерашна дата бяха 847.

Здравен експерт предупреди за четвърта вълна на пандемията през лятото, ако ограничителните мерки бъдат разхлабени твърде много, съобщава още вестникът.
БТА