/ iStock/Getty Images
Албанският министър на здравеопазването Огерта Манастирлиу заяви, че започва масова ваксинация на хората над 70 години в страната с руската ваксина Sputnik V, предаде сайтът "Албениън дейли нюз".

Тя съобщи това по време на инспекция на условията на съхраняване на ваксината в Института за обществено здраве на 26 март. "От неделя ще продължим масовата ваксинация на възрастовата група над 70 години, като ще организираме работата чрез семейните лекари и здравните центрове в цялата страна", посочи министърът.

Европейската комисия е обещала на Западните Балкани 651 000 дози ваксини

Директорката на Института за обществено здраве Албана Фико увери, че ваксините са съхранявани при оптимални условия. На свой ред Ерида Нелай, ръководител на Националната ваксинационна програма, подчерта, че ваксината е сигурна и ефективна.

"Това е сигурна ваксина. Тя е получила одобрението в собствената си страна и в 22 други страни. Приложени са милиони дози и няма странични ефекти. Тя е много подобна на противогрипните ваксини. Така че като технология се различава от AstraZeneca и Pfizer", обясни Ерида Нелай.

ЕК затяга правилата за износа на ваксини

От началото на ваксинационната кампания в Албания са имунизирани 59 348 здравни служители, възрастни хора и учители. В четвъртък Албания получи 192 000 дози от китайската ваксина "Синовак", първата партида от общо 1 милион дози, осигурени по споразумение с Турция.

Целта е до юни да бъдат ваксинирани 500 000 жители от 2,8-милионното население на страната.
БТА