/ Gulliver/Getty Images
Ще се следи за реципрочност и съразмеримост при изнасянето на ваксини извън ЕС
Европейската комисия предложи официално да бъдат въведени две допълнителни временни изисквания за износа от ЕС на ваксини срещу COVID-19. За да влезе в сила, предложението, обявено преди седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

ЕК предлага въвеждане на изискване за реципрочност – ще се следи дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа на такива препарати или съставки за тяхното производство.

Другото изискване ще е за съразмерност - дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС и дали там епидемията е по-силно или по-слабо разпространена.

ЕС заплаши да блокира износа на ваксини на AstraZeneca

Тези две изисквания следва да бъдат взимани предвид, когато се оценяват заявките на производителите за износ.

Ще се водят и от това дали Европа не би пострадала от износа. Предвижда се от допълнителните правила да бъде изключен износът за Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Израел, Йордания, Исландия, Ливан, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

Джонсън: Капитализмът и алчността помогнаха на Великобритания за ваксинацията (ВИДЕО) 

От края на януари, когато ЕС въведе ограничения за износа, ваксини са били изпратени с 380 доставки до 33 държави по света. Основните получатели на европейски ваксини досега са Великобритания, Канада, Япония и Мексико.

Комисията предложи и ускорено одобрение на промените във ваксините, наложени от възникването и разпространението на нови вирусни щамове. Това предложение също подлежи на оценката на държавите от ЕС и на евродепутатите.