Гутериш призова за свободно корабоплаване в Персийския залив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш / БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да гарантират свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив, заяви пред репортери Фархан Хак, заместник-говорител на Гутериш.

"Призивът на генералния секретар беше много ясен. Той призова всички държави да гарантират, че свободата на корабоплаването се спазва навсякъде, включително в Ормузкия пролив", заяви Хак.

Ирански кораби опитаха да задържат британски петролен танкер в Персийския залив

Той добави, генералният секретар иска да се увери, че всички страни се стремят към деескалация и избягване на всякакви стъпки, които впоследствие могат да увеличат напрежението. "Той ясно посочи, че последното нещо, от което регионът се нуждае, е още една конфронтация. Така че това е нашият подход. Надяваме се, че всички страни ще се съобразят с основните закони, уреждащи свободата на корабоплаването," каза Хак.

САЩ обмисля международна операция за ескортиране на корабите в Персийския залив

Отношенията между Великобритания и Иран ескалираха. В началото на юли властите на британския Гибралтар задържаха ирански танкер, за който се твърди, че е транспортирал суров петрол до Сирия. Това твърдение беше отхвърлено от иранските власти. Седмица по-късно, CNN, като се позова на източник от Министерството на отбраната на САЩ, съобщи, че пет малки кораба, за които се твърди, че са ирански, са се приближили до британски нефтен танкер в Персийския залив, които се опитали да го спрат в териториалните води на Иран.
БГНЕС