/ Снимки: Лалка Димитрова
Пет въоръжени кораба на иранската революционна гвардия са направили вчера неуспешен опит да задържат британски петролен кораб в Персийския залив, предаде ДПА.

Агенцията се позовава на телевизия Си Ен Ен, която цитира двама американски служители, запознати със случая.

Американски флот потвърди за нападенията срещу танкери в Оманския залив

Танкерът навлизал в Ормузкия проток, когато към него се приближили ирански кораби, твърди Си Ен Ен.

Иранците наредили на танкера да спре в ирански териториални води, но кораб на британския флот, който ескортирал танкера, насочил оръдията си към иранските кораби и ги предупредил да се отдалечат, което те сторили.

12 моряци от Русия са били на борда на плавателен съд, атакуван в Оманския залив

Великобритания задържа миналата седмица ирански петролен танкер в Гибралтар по подозрения, че нарушава санкциите срещу Сирия. Този ход доведе до дипломатически спор между Великобритания и Иран, като Техеран привика британския посланик. Това се случи на фона на засилващото се напрежение по отношение на превоза на петрол в Персийския залив и кризата около иранското ядрено споразумение.

Кой стои зад атаките срещу петролни танкери в Оманския залив? (ОБЗОР)


Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви във вторник, че Съединените щати преговарят с голям брой страни с цел да установят дали е възможно създаването на коалиция, която да гарантира свободата на преминаването на плавателни съдове, както през Ормузкия проток, така и през протока Баб ел Мандеб.

Вашингтон обвинява Техеран, че стои зад серия от скорошни атаки срещу търговски кораби в близост до Ормузкия проток, отбелязва ДПА.
БТА