пожар танкери
пожар танкери / БГНЕС
Зад атаките срещу петролни танкери в Оманския залив стои държава, а не групировка. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян, който е на официално посещение в страната ни. Това се доказва от начина, по който е организирана, извършената преди месец атака срещу четири петролни танкера в залива. Към момента обаче няма достатъчно доказателства да се посочи конкретна държава, отговорна за нападенията. Напрежението в региона и атаките в Оманския залив са заплаха за световното корабоплаване и за сигурността на доставките на енергоизточници. Международната общност трябва да се обедини и да предотврати ескалация на напрежението, посочи още външният министър на ОАЕ.

Американски флот потвърди за нападенията срещу танкери в Оманския залив
 
В рамките само на месец в Ормузкия проток, който свързва Оманския залив с Персийския бяха извършени две атаки срещу петролни танкери.
 
Миналия месец четири танкера - два на Саудитска Арабия, един емиратски и един норвежки бяха атакувани недалеч от бреговете на ОАЕ. Вчера бяха атакувани два плавателни съда, като екипажите им, наброяващи 44 души бяха евакуирани. Единият танкер е пътувал под флаг на Маршалските острови и е собственост на норвежка фирма, а другият – под флаг на Панама, собственост на японска компания. След инцидентите от вчера цените на петрола скочиха с 4,5%. Около 30 на сто от световния петрол се пренася през Ормузкия проток.

12 моряци от Русия са били на борда на плавателен съд, атакуван в Оманския залив
 
Външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян не коментира вчерашното нападение заради липсата на достатъчно информация. Нападението отпреди месец обаче той каза, че е организирано от държава, а не от групировка:
 
„Доказателствата, които събрахме ние и наши колеги от други държави, сочат ясно, че става дума за акция по взривяване вън от кораба, под нивото на водата. Технологията, която е използвана, моментът, който е избран, както и информацията, събрана преди самата операция, точният избор на целите, така че да не бъде излят петрол от тези кораби - всичко това са възможности, с които противозаконните групировки не разполагат. Това е точна и прецизна операция, организирана от държава. Досега обаче нямаме достатъчно доказателства, които да сочат конкретна държава“.

МВнР: Няма данни българи да са в екипажите на атакуваните в Оманския залив танкери
 
Според външния министър на ОАЕ двете атаки срещу петролни танкери в Оманския залив трябва да накарат международната общност да обедини усилията си, за да създаде сигурност за международното корабоплаване и сигурност за доставките на енергоизточници.
 
„Регионът, където бяха извършени атаките е с наситено присъствие на петролни танкери. Преди месец атаката бе извършена в район със 184 танкера. Петролни танкери, превозвачи на петрол. Това беше реална заплаха за световното корабоплаване. Трябва да обединим усилия, за да предотвратим ескалация на напрежението в региона“, посочи шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян.

Иран е оказал помощ на 44 моряци от танкерите, нападнати в Оманско море
 
Междувременно САЩ и Иран продължават да си разменят взаимни обвинения след вчерашното нападение срещу два петролни танкера в Оманския залив. Вашингтон заяви, че Техеран стои зад двете атаки. Иранският президент Хасан Рохани отрече това да е истина и заяви, че Съединените щати водят икономическа война със страната му. Международната общност призова за сдържаност.