Иран е оказал помощ днес на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция Ирна.

"44 моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници.

Американски флот потвърди за нападенията срещу танкери в Оманския залив

Танкер, нает от тайванската държавна петролна компания за превозване на гориво от Близкия изток, беше нападнат, заяви висш служител на фирмата, цитиран от Ройтерс.

Според директора на нефтохимическия бизнес отдел на "Си Пи Си Корпорейшън" У Ифан има подозрения, че танкерът "Фронт алтеър", превозващ 75 000 тона нафта, е бил ударен от торпедо. По думите му всички членове на екипажа са спасени.

Танкерът за последно е бил забелязан в Оманския залив край бреговете на Иран, след като е бил натоварен в Обединените арабски емирства, показват корабни данни.
 

Друг танкер - "Кокука кърейджъс", е пострадал при свързано със сигурността произшествие в Оманския залив, каза говорител на компанията, управляваща кораба.

Британска организация за сигурност съобщи за неизяснена заплаха в Оманско море

Екипажът е напуснал танкера след инцидента, при който е бил повреден корпуса на кораба. Капитанът и моряците са били спасени от друг плавателен съд, който се намирал наблизо, заяви представителят на "Би Ес Ем Шип мениджмънт" (Сингапур).
 

Един член на екипажа на танкера е бил леко ранен и е получил първа помощ на борда на кораба "Коустал ейс". Говорителят каза, че "Кокука кърейджъс" не е застрашен от потъване, а товарът от метанол е непокътнат.
БТА