Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди Израел за трагичната смърт на палестински жители в Газа и заяви, че според него е неприемливо Израел да не позволява палестинският народ да основе своя държава, предаде Ройтерс. 

"Военната операция на Израел донесе разруха и уби мирни жители в безпрецедентен мащаб по време на мандата ми като генерален секретар", каза Гутериш в началото на срещата Г-77 и Китай в столицата на Уганда Кампала. "Това е сърцераздирателно и напълно неприемливо. Близкият изток е огнище и трябва да
направим всичко възможно, за да предотвратим разрастването на конфликта".

Израел започна офанзивата си в Газа след нападението на радикалната групировка "Хамас" на 7 октомври, при което по данни на Израел са убити над 1200 души, а 240 бяха взети за заложници

По време на военната операция на Израел повече от 25 000 палестинци бяха убити, сочат данни от днес на министерството на здравеопазването в ивицата, а по-
голямата част от 2,3 милионното население в анклава е разселено. В хода на войната израелската армия изрази съжление за жертвите сред мирните жители, но обвини "Хамас", че извършва дейността си в гъсто населени райони и използва цивилни като човешки щит - обвинение, което групировката отхрвъля. 

Протести в Йемен след атаката срещу хусите

Гутериш добави, че отказът на Израел да приеме решение за две държави за израелци и палестинци е абсолютно неприемливо, като заяви, че отричането на правото на палестинците да основат своя държава "безкрайно ще удължава конфликта, който се превръща в голяма заплаха за мира и сигурността по света".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази вчера несъгласието си с президента на САЩ Джо Байдън, който се обяви за основаването на палестинска държава след края на войната срещу "Хамас". Канцеларията му "повтори, че след унищожаването на "Хамас" Израел трябва да поеме контрола над Газа, за да гарантира, че Газа вече няма да е заплаха за Израел - изискване, което е в разрез с палестинския суверенитет".

Гутериш бе в Кампала, за да вземе участие в срещата на върха на Г-77 + Китай и Движението на необвързаните държави. Лидери и високопоставени представители от десетки страни, сред които Южна Африка, Иран, Китай, Турция, Куба, Индия, Виетнам и други страни, присъстваха на срещата. 

Г-77 + Китай е група от 134 развиващи се страни, която обхваща общите интереси на страните от глобалния юг. Документът, публикуван снощи в края на срещата на Движението на необвързаните държави, включваше осъждане на "незаконната израелска военна агресия в ивицата Газа, безразборните нападения срещу палестинци, граждански обекти и принудителното разселване на палестинското население" и призова за незабавно и трайно хуманитарно примирие. 
Анелия Пенкова/БТА