/ /Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че начинът, по който Израел провежда военната си операция в ивицата Газа, "създава огромни пречки за разпределянето на хуманитарната помощ" в палестинския анклав с население от 2,3 милиона души, предаде Ройтерс.

Той също така призова "израелските власти незабавно да премахнат ограниченията върху търговската дейност."

В същото време посланикът на Израел в ООН разкритикува Съвета за сигурност за реакцията му на атаката на "Хамас" от 7 октомври. Критиките дойдоха след гласуването днес за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа.

"Фокусирането на вниманието на ООН само върху механизмите за подпомагане на Газа е ненужно и откъснато от реалността - Израел вече позволява доставките на помощи в необходимия мащаб", заяви Гилад Ердан. "ООН трябваше да се съсредоточи върху хуманитарната криза със заложниците", допълни той.

Ердан също така благодари на САЩ за силната им подкрепа за Израел по време на преговорите за резолюцията, която по думите му запазва свързаните със сигурността правомощия на Израел да инспектира помощите, влизащи в Газа.

Израелският министър на външните работи Ели Коен заяви след вота, че неговата страна ще продължи да инспектира цялата хуманитарна помощ, предназначена за ивицата Газа поради съображения за сигурност, предаде Франс прес
              
А палестинският представител в ООН определи гласуването на резолюцията като стъпка в правилната посока, предаде Франс прес. Той подчерта, че тази резолюция трябва да бъде приложена и да бъде придружена от „масиран натиск за незабавно прекратяване на огъня“ в ивицата Газа. 

„Хамас“ от своя страна заяви, че резолюцията на ООН е недостатъчна стъпка, за да се внесе хуманитарна помощ в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

В изявление на палестинското движение се казва, че в продължение на 5 дни американската администрация е работила усилено, за да изпразни резолюцията от съдържание и накрая да бъде публикувана тази по-слаба формулировка. В изявлението се отбелязва, че тези действия са предизвикателство пред желанието на международната общност и на Общото събрание на ООН за спиране на израелската агресия срещу беззащитния палестински народ.
Пламен Йотински, Габриела Големанска/БТА