/ Thinkstockphotos
През последното десетилетие хората в Русия са започнали по-силно да вярват, че има живот след смъртта и че "умрелите роднини могат да влияят върху живите", представя "Комерсант" изводи от проучване на центъра "Левада".

40% от рускините правят магии на мъжете си

Като цяло отношението към свръхестественото остава почти без промени: всеки седми жител на Русия поне веднъж е прибягвал към алтернативната медицина, а всеки десети е търсел врачка или астролог.

"По-скоро вярват в религиозни чудеса" 31 на сто от анкетираните, други 13 на сто са напълно сигурни, че такива има. Четиирйсет и пет процента от жителите на федерацията вярват, че талисманите понякога носят късмет, а 51 на сто от запитаните смятат, че някои ясновидци могат да предричат бъдещето.

13 реални вещи, за които се смята, че са прокълнати (СНИМКИ)

Половината граждани на Русия са убедени, че "някои духовни лечители" притежават "лечебни сили, дадени от Бога". Поклонниците и противниците на хороскопите са почти равен брой в руското общество - 40 на сто вярват, а 43 на сто не вярват във влиянието на звездите.

Най-шантавите суеверия в Италия

Нарастващият брой вярващи в свръхестествени явления сред руското население се дължи на религиозната пропаганда, засилена през последните години, коментира Наталия Зоркая от "Левада".

Хората се приобщават към тенденцията, че да си религиозен и православен е нещо добро, но въпреки това един и същ човек може да иде и на църква, и при врачка, и на астролог, констатира анализаторката пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.
БТА