Гладът в Африканския рог заплашва 20 милиона души
Гладът в Африканския рог заплашва 20 милиона души / снимка: БГНЕС

Над 20 милиона души в Африканския рог са заплашени от глад поради сушата и високите цени на храните и горивата, съобщи Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, увеличавайки прогнозите на ООН с три милиона души, предаде Ройтерс.

Организацията посочва, че оценката, че 17 милиона души спешно се нуждаят от храна е твърде занижена, доколкото тя не взема предвид напълно гладуващите в Еритрея и Джибути. Ситуацията все още не наподобява масов глад в региона, където оцеляването на много човешки същества и добитък зависи в значителна степен от приближаващия дъждовен сезон, според Роджър Брейк, високопоставен представител на най-голямата в света мрежа за оказване на помощ, пише БГНЕС.

Цените на пшеницата и на соргото се удвоиха в Африканския рог през изминалата година, което предизвика остър недостиг и принуди правителствата да отворят стратегическите си резерви от зърнени храни. Високите цени на петрола също така означаваха, че фермерите трябва да плащат повече за торове и пестициди и за транспорта на зърнената им реколта. Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец отправи призив за 94,88 милиона долара за посрещане на нуждите на 2,2 милиона души в Джибути, Сомалия, Кения и Етиопия през следващите пет години.