/ БТА
"Германия реши да не налага никакви ограничения за използването на ваксината на Johnson & Johnson", заяви германският ваксинен регулатор.

85% ефективност на ваксината на Johnson & Johnson срещу тежък COVID-19

Той добави, че експертната комисия, вземащата решенията по въпроса, ще се събере през идната седмица отново, за да анализира нови данни, предаде Ройтерс.

Клаус Цихутек, ръководител на Института "Паул Ерлих", заяви на пресконференция в Берлин, че ваксината на Johnson & Johnson е безопасна и ефективна.

По думите му, случаите за изключително редки съсиреци на кръвта, за които е било съобщено, са десет пъти по-малко в сравнение с тези след прилагане на препарата на AstraZeneca

Johnson & Johnson ще възобнови доставките на ваксината си за Европа след проверката

На вчерашното заседание на Постоянната комисия по въпросите на ваксините, посветено на анализ и оценка на данните за ваксината на Johnson & Johnson е било преценено, че нищо не налага да се въвеждат каквито и да било ограничения, каза той. "Другата седмица ще има нови заседания на Постоянната комисия и ще се направи оценка въз основа на нови данни", заяви Цихутек.

Тази седмица европейският лекарствен регулатор ЕМА подкрепи ваксината на Johnson & Johnson, след като проучи случаи на редки кръвни съсиреци при ваксинирани с препарата пълнолетни лица в САЩ.

Германия с нови строги мерки в областите с висока честота на COVID-19

ЕМА обаче остави на отделните държави членки на Европейския съюз сами да решат как да процедират с ваксината. Шведската Агенция по общественото здраве препоръча началото на имунизацията с препарата на Johnson & Johnson в Швеция да бъде отложено засега.

Ведомството посочва, че хората над 65 години могат да бъдат ваксинирани с него, но добавя, че докато в Швеция се получат достатъчни количества от ваксината, хората от тази категория вече ще са имунизирани с други налични препарати.

"Смятаме, че е по-добре да препоръчаме ваксините, които системата на здравеопазване вече е свикнала да използва", каза главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел.

Шведите на възраст под 65 г. с първа доза на AstraZeneca ще получат друга ваксина за втората доза

На 14 април Агенцията по обществено здравеопазване на Швеция заяви, че няма да започва да използва препарата след съобщенията за образуване на редки кръвни съсиреци.
БТА