/ БТА
Компанията Johnson & Johnson заяви, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа, след като европейският лекарствен регулатор посочи, че ползите от препарата надвишават риска от много редки, потенциално летални тромби, предаде Ройтерс.

По-рано днес европейският здравен регулатор, Европейската агенция по лекарствата, препоръча към листовката на ваксината да бъде добавено предупреждение за редки тромби с ниски нива на тромбоцитите и добави, че ползите от еднодозовия препарат надвишават рисковете от него.

ЕС включва предупреждение за съсиреци в листовката за ваксината на Janssen

Миналата седмица американските регулатори спряха временно ваксината на Johnson & Johnson, след като беше съобщено за редки тромби в мозъка с ниски нива на тромбоцитите при шест жени, което накара компанията да забави доставките за Европа.

Компанията заяви, че ще коригира листовките на ваксината, за да предупреди за риска от редкия страничен ефект и да предостави инструкции как да бъде разпознат и лекуван. Johnson & Johnson заяви, че ще възобнови доставките за Европейския съюз, Норвегия и Исландия.

По-рано днес компанията съобщи, че работи с европейските страни за подновяване на текущите клинични изпитания на ваксината си.

САЩ проучват и още няколко потенциални случая на сериозни странични ефекти освен тези, довели до спирането.

СЗО одобри ваксината срещу COVID-19 на Janssen

Преди него в Щатите с Johnson & Johnson бяха ваксинирани близо 8 милиона души.

Компанията посочи, че ще изпълни задълженията си да достави 200 млн. дози в Европа и 100 млн. в САЩ.

Johnson & Johnson добави, че е отчела 100 млн. долара от продажба на ваксини. Компанията посочи, че ваксината ще бъде достъпна до края на пандемията без печалба.

В петък се очаква да се събере консултативна комисия към Американския център за контрол и превенция на болестите на заседание, посветено на спирането на имунизациите с препарата, след като на заседание миналата седмица отложи издаването на каквито и да било препоръки и поиска повече данни. 
БТА