/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) одобри днес еднодозовата ваксина срещу КОВИД-19 на Janssen ("Янсен), подразделение на американския фармацевтичен гигант Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson), съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на комюнике на СЗО.

"Всяко ново сигурно и ефикасно средство срещу COVID-19 е още една крачка към овладяването на пандемията", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
В съобщението на СЗО се казва, че има достатъчно данни от голям брой клинични изпитания, които показват, че ваксината на Джонсън и Джонсън е ефикасна при пълнолетни лица.

Какво трябва да знаем за ваксината на Janssen

Според голямо изследване, проведено на три континента, този препарат е ефикасен в 85 на сто от случаите и предпазва от сериозно боледуване, хоспитализация и смърт. Той дава сериозна защита дори в страни като Република Южна Африка, където са установени варианти на вируса, които изглежда се повлияват в по-малка степен от други одобрени ваксини, включително тази на британско-шведската компания АстраЗенека (AstraZeneca), отбелязва Асошиейтед прес.

КОВАКС, подкрепяната от ООН международна програма за предоставяне на ваксини срещу COVID-19 на по-бедните страни, вече обяви, че има предварително споразумение с Джонсън и Джонсън за доставка на 500 милиона дози, което обаче още не е юридически обвързващо. Надеждите са, че компанията ще може да осигури през следващите месеци поне част от тези дози.
БТА