/ Георги Димитров
Европейската комисия не потвърди днес съобщенията, че няма да преговаря за сключване на нови договори за доставки на ваксините против COVID, произвеждани от AstraZeneca и Johnson & Johnson (Janssen).

Събитията от последните месеци показват, че ЕС разполага със сигурна ваксина - произвежданата от Pfizer/BioNTech, заяви говорител на ЕК. Тази ваксина се превърна в гръбнак на европейската имунизационна кампания, затова обявихме, че започваме с този производител преговори за доставки в следващите две години, добави той.

По неговите думи Pfizer/BioNTech явно успява да произведе сигурен препарат и да го достави навреме в необходимите количества. Говорителят добави, че бъдещите преговори ще бъдат свързани с доставки на ваксини, изработени по същата технология.

Държавите от ЕС сами определят кои ваксини и в какви количества да поръчат, посочи говорителят. Той заяви, че очаква скоро ново становище от Европейската агенция по лекарствата за опасностите от ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson (Janssen), за които продължава проверката по случаи на образуване на кръвни съсиреци.
БТА