/ БТА
Германските здравни власти препоръчаха на хората под 60 години с поставена първа доза от ваксината на компанията AstraZeneca да ползват друга ваксина за втората си доза поради опасения от тромби, предаде Асошиейтед прес.

Ангелов: Имунизираните с AstraZeneca ще могат да получат втора доза от друга ваксина

Министерството на здравеопазването заяви днес, че препоръчва на хората в тази категория да си поставят втора доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, или от тази на Moderna. То обаче уточни, че в отделни случаи по-млади хора, желаещи втора доза от препарата на AstraZeneca , може да бъдат ваксинирани с него, стига да е направена внимателна оценка на медицинския риск при тях. Това важи и за хора под 60 години от високорискови групи, които все още чакат за първа доза.

Няма желаещи да се имунизират с ваксината на AstraZeneca у нас (ВИДЕО)

Съобщения за редки случаи на тромби при хора, които са се ваксинирали с препарата на AstraZeneca, накараха Германия и няколко други страни от 27-членния Европейски съюз да ограничат използването на тази ваксина до по-възрастните групи от населението, за които има по-голям риск да се разболеят тежко при заразяване с новия коронавирус, припомня АП.
БТА