/ iStock/Getty Images
Швеция ще облекчи рестрикциите за онези, най-вече възрастни хора, които са получили поне първа доза ваксина срещу COVID-19, заяви Службата за обществено здраве, цитирана от Ройтерс.

Близо една пета от населението на страната вече е ваксинирано, включително почти всички, живеещи в старчески домове, а ваксинационната кампания постепенно бе обхвана и възрастовата група между 60 и 70 години.

Властите казват, че три седмици след поставяне на първа доза ваксина, хората могат да се срещат с други, които не са от най-близкото им обкръжение, включително вкъщи, и че общите занимания в домовете за стари хора може да бъдат подновени. Пенсионерите, които са ваксинирани, могат отново да пазаруват в магазините.

Норвежец премина 25 километра на ски от Швеция, за да избегне карантината

"Сега вече ваксинирана баба може да прегърне внуците си", каза пред журналисти директорът на службата Йохан Карлсон.

Той подчерта обаче, че промените представляват "леко облекчаване" на рестрикциите и дори ваксинираните няма да могат да се върнат към нормалния живот и да се срещат на големи групи или да преминат изцяло от дистанционна към присъствена работа.

Предвид това, че Швеция е с втория най-висок темп на ръст на новите случаи на коронавирус в Европа след Сан Марино, властите казаха, че не е време да се облекчават рестрикциите за други групи.

"Засега броят на ваксинираните е недостатъчен, за да имаме значима промяна на натиска върху здравната система или на разпространението на инфекциите като цяло", заяви здравната министърка Лена Халенгрен.
БТА