/ iStock/Getty Images
Шведите на възраст под 65 години, които са получили първа доза от ваксината срещу новия коронавирус на AstraZeneca, ще получат друга ваксина за втората доза, съобщи шведската здравна служба, цитирана от Ройтерс.

Швеция облекчава ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19

През март Швеция преустанови използването на ваксината на AstraZeneca след съобщения за редки, но опасни тромби сред хора, които са получили тази ваксина. Впоследствие Швеция възобнови използването й, но само за хора на 65 и повече години.

Хората на възраст под 65 години ще получат като втора доза ваксина на Pfizer/BioNTech или Moderna. Швеция през цялата пандемия отказва да въвежда затваряния ан икономиката си.

От петък тя е регистрирала 16 692 новозаразени. За сравнение, за същия период отпреди седмица броят на новозаразените е бил 19 105.

Здравните власти в Швеция искат запазване на рестрикциите срещу COVID-19

Страната с население 10 милиона души е регистрирала и 37 нови смъртни случая, с което общият им брой става 13 825. Новите случаи са на хора, които са починали в период от няколко дни или дори седмици.

Делът на смъртните случаи от новия коронавирус в Швеция на глава от населението е по-висок от този в скандинавските й съседки, но по-нисък от този в повечето европейски страни, които въведоха затваряния, отбелязва Ройтерс.
БТА