/ iStock/Getty Images
Швеция ще облекчи ограниченията за възрастните обитатели на социалните домове, които вече са ваксинирани срещу коронавирус, но правилата за страната като цяло ще бъдат затегнати. Това съобщава главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел в интервю за всекидневника "Дагенс нюхетер", публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

"Обсъдихме как могат да живеят тези, които са изцяло ваксинирани, и мислим, че може да бъде малко по-различно от силно ограничителния начин, който налагаме досега", казва Тегнел.

Швеция готви затваряне на зали, ресторанти и фризьорски салони

Той отбелязва, че що се отнася до отслабването на рестрикциите като цяло Швеция не трябва да следва британския пример с огласения от премиера Борис Джонсън твърд график, защото в Швеция не е имало такъв локдаун като във Великобритания.

"Когато видим, че разпространението на заразата е малко по-стабилно, можем да започнем бавно да намаляваме броя на ограниченията", заявява Тегнел.

"Дагенс нюхетер" пише, че облекчените правила за пациентите в старческите домове, получили две дози от ваксината, ще бъдат огласени утре. Според вестника, 80 на сто от обитателите на такива домове в Швеция са получили първата доза, а 64 на сто са преминали цялата имунизация с по две дози.
БТА