Теодора Генчовска
Теодора Генчовска / БГНЕС
Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва в министерската среща на страните членки на НАТО, която се проведе на 6 и 7 април в централата на Алианса в Брюксел. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).
 
На 6 април министрите проведоха съдържателна дискусия по следващата Стратегическа концепция на Алианса, като един от основните резултати от предстоящия съмит на НАТО в Мадрид през юни т.г.
 
Вторият ден от форума започна със заседание на Северноатлантическия съвет с участието на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който отправи ясен апел за засилване на подкрепата за Украйна. Излъчено беше единно послание в осъждането на непровокираната и неоправдана руска военна инвазия в Украйна, вкл. в контекста на жестокостите в Буча. В заседанието взеха участие още Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел, както и партньорите Грузия, Швеция, Финландия, Австралия, Нова Зеландия, Република Корея и Япония за обсъждане и на глобалните предизвикателства пред сигурността.

Генчовска участва в Срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО
 
В съюзен формат, министрите обсъдиха още необходимостта от засилване на подкрепата за Украйна, отговора на НАТО на продължаващата руска военна инвазия, както и укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса. Съюзниците взеха решение за усилване на политическата и практическата подкрепа за уязвимите за руско влияние и намеса партньори – Грузия, Молдова и Босна и Херцеговина. „

Трябва да останем единни и да продължим с категоричния и координиран отговор в солидарност с Украйна, включително с допълнителни мерки спрямо Русия. Ключово е да продължим да засилваме политическата и практическата помощ за Украйна“ заяви министър Генчовска пред колегите си.