Г-4 се ангажира да подкрепи европейските банки в затруднение
Г-4 се ангажира да подкрепи европейските банки в затруднение / БГНЕС

Четирите членки на Г-8 от Европейския съюз – Франция, Великобритания, Германия и Италия – поеха ангажимент да подкрепят европейските финансови институции в затруднение на срещата си на върха в Париж, предаде Франс прес.

Президентът на Франция Никола Саркози заедно с германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Великобритания и Италия Гордън Браун и Силвио Берлускони съобщиха също, че страните им се обявяват за международна среща на високо равнище "възможно най-скоро", на която да бъдат преразгледани международните финансови правила. Саркози съобщи, че всяка от страните от Г-4 е поела задължението да санкционира ръководствата на банките, получили държавна подкрепа, в случай на банкрут.

Участниците в срещата настояват също Европейската комисия да докаже своята гъвкавост при прилагането на регулациите по отношение на държавното подпомагане на предприятията, както и по отношение на принципите на единния пазар. Те смятат, че "пактът за стабилност и растеж трябва да отрази извънредните обстоятелства, в които се намираме", каза Саркози.

Пактът за стабилност и растеж трябва да бъде спазван в неговата цялост, подчерта премиерът на Люксембург и ръководител на Еврогрупата, обединяваща финансовите министерства на страните от еврозоната, съобщи Франс прес.

На пресконференция след минисрещата на високо равнище в Париж по инициатива на френския президент Никола Саркози Юнкер каза, че натрупване на дефицити и връщане към спиралата на задлъжнялостта без никакво съмнение са опасни и ще допринесат за нервността на пазарите, която и без това е достатъчно голяма.