Кале
Кале / Gulliver/Getty Images
За първи път от неделя насам коли с пътници, идващи от британския Дувър, пристигнаха тази нощ във френското пристанище Кале, след като бе подновен трафикът на товари с придружители, изпращани от Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Първият автомобил, напуснал ферибота "Кот де Фландр" в 03.30 ч., беше микробус. На борда имаше и няколко товарни ремаркета. След това десетина туристически автомобила бяха стоварени от "Спирит ъв Франс", съобщи пристанищен източник.

Според пристанищната управа трафикът към Франция ще започне да става по-интензивен към обяд.

Френските власти разрешиха снощи връщането в страната при условие пътуващите да представят направен в последните 3 денонощия негативен тест за COVID-19 и новия му вариант, разпространяващ се във Великобритания, заради който Париж спря в неделя трафика в посока Франция.

Тази блокада увеличи задръстванията около Дувър, където се събраха около 3000 тира. Съответно много френски транспортни фирми за превози от и към Великобритания решиха да спрат доставките. Тази нощ обаче на френска земя пристигнаха много камиони, посочва АФП.

С фериботите пристигнаха освен шофьорите туристи и други граждани на Франция, както и на различни страни от ЕС, които две денонощия нямаха възможност да напуснат Великобритания. Не се знае обаче дали те ще могат да се придвижат до страните, които не са подновили транспортните връзки с острова, предаде ТАСС, като се позова на радио "Франс енфо".
БТА