Френското правителство подаде оставка, Оланд номинира Манюел Валс за премиер
Френското правителство подаде оставка, Оланд номинира Манюел Валс за премиер / снимка: БГНЕС

Френският премиер Жан-Марк Еро и правителството му подадоха оставка.

В същото време бившият министър на вътрешните работи на Франция Манюел Валс бе номиниран от президента Франсоа Оланд за премиер на новото правителство ден след поражението на управляващата Социалистическа партия на местните избори.

Оланд прие оставката на досегашния премиер Жан-Марк Еро и заяви, че поверява на Манюел Валс мисията да ръководи правителството.

Президентът социалист увери, че е чул недоволството и разочарованието на французите, изразени на изборите, спечелени от десницата и на които крайната десница направи исторически пробив. Той обеща стегнат и сплотен екип, който да постигне засилване на икономиката на страната.

Самият Оланд е с най-нисък рейтинг от началото на управлението си. Той повтори отново, че основната муе цел е постигане на разбирателство за поемане на отговорност между държавата и компаниите. По-малко тежест върху предприятията, особено върху ниските заплати, и в замяна - повече работни места и повече инвестиции, поиска президентът. Той обеща и намаляване на данъците на французите.

Управляващата Социалистическа партия на Оланд претърпя поражение на местните избори, на които голям успех постигнаха консерваторите и крайнодесният Национален фронт. Валс ще замени досегашния премиер Жан-Марк Еро, чиято канцелария потвърди оставката му.

На втория тур на местните избори вчера социалистите загубиха над 150 града. Официалните резултати все още не са обявени. Националният фронт победи в 11 града, главно в южната част на страната.

Основната опозиционна партия, дясноцентристката Съюз за народно движение, установи контрол над ключови градове, включително Тулуза, Лимож и Сен-Етиен. Социалистите бяха засегнати от нарастващото недоволство от икономиката, след като не успяха да намалят безработицата и да стимулират икономическия растеж.

Преди оставката си Еро призна, че много гласоподаватели са загубили доверие в правителството му.