/ iStock/Getty Images
Френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети отхвърли днес обвиненията, че е имало пропуски в следенето на младия чеченец, който в петък обезглави учителя Самюел Пати, защото показал карикатури на пророка Мохамед на свои ученици, предаде Франс прес.

Френската полиция на крак - арестува десетки лица след убийството на учителя по история

"Това е подмолна война. Имаме организирания тероризъм, който се следи от службите, и имаме 18-годишен младеж, който не е обект на интерес от разузнавателните служби и извършва това отблъскващо деяние от религиозни подбуди", заяви френският правосъден министър по радио Франс ентер.

Нападателят беше застрелян от полицията. Преди да убие учителя, той е публикувал кадри от обезглавявания в акаунта си в платформата Фарос. Потребители сигнализирали за това на модераторите, но акаунтът не бил премахнат.

Париж предприема действия срещу ислямистката пропаганда в интернет

"За жалост в платформите се разпространяват много неща от този тип и е необходимо да се работи по този проблем", каза Дюпон-Морети, но в отговор на въпрос увери, че властите не са допуснали пропуски.

Един от възможните начини за борба със съдържание на омразата в интернет е да се увеличи броят на магистратите, чиято задача е да следят появата на такова съдържание, каза министърът на среща с прокурори вчера.

Четирима задържани за зверското убийство на учител във Франция

Френските власти ще затворят най-късно до утре вечерта джамията в община Пантен, близо до Париж, защото нейният имам е споделил във Фейсбук видеоклип, в който се осъжда урок на Самюел Пати, по време на който учителят е показал на свои ученици карикатури на пророка Мохамед.

Зверство в Париж: Неизвестен обезглави учител, полицията го застреля

На въпросния запис баща на ученичка в училището на Пати се възмущава от този урок, посветен на свободата на словото. Преди да покаже карикатурите, учителят е дал възможност на учениците мюсюлмани да напуснат класната стая, защото не е искал да накърнява религиозните им чувства.

Джамията ще бъде затворена за срок от шест месеца и вече е получила съответното предизвестие.
БТА