/ БГНЕС/ЕРА
Френският президент Еманюел Макрон реши вчера да повиши сигурността на учебните заведения и да засили контрола върху радикалната ислямистка пропаганда в интернет, след като в петък учител по история беше убит в парижко предградие от 18-годишен руски чеченец със статут на бежанец, предаде Франс прес.

Държавният глава нареди да се предприемат експедитивни конкретни стъпки срещу ислямистката пропаганда в Мрежата. Той настоя "да се действа бързо, за да не се даде никаква възможност на тези, които се организират, да противодействат на републиканския ред", посочи президентството след съвещание на шестима министри с прокурора, отговарящ за борбата с тероризма, Жан-Франсоа Рикар.

Четирима задържани за зверското убийство на учител във Франция


Макрон предвижда засилване на сигурността във и около училищата от началото на учебната година на 2 ноември, като съответните мерки трябва да се подготвят в рамките на 15 дни.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието Жералд Дарманен и Ерик Дюпон-Морети представиха "план за действие, който ще започне да се изпълнява още тази седмица и ще доведе до конкретни стъпки срещу структури, организации или лица, близки до радикализираните среди", разпространяващи призиви на омраза, способни да насърчат атентатите, уточни Елисейският дворец.

Президентът Макрон реши също да се действа незабавно срещу поддръжниците в социалните мрежи на извършения в петък атентат.

От петък са установени 80 поста, които подкрепят деянието на нападателя. Още от понеделник във връзка с тях ще бъдат задействани процедури на полицията и жандармерията, като задържане за разпит и обиски на жилища, допълни френското президентство.
БТА