Френски министър: Отказът за допускането на България в Шенген не е заради ромите
Френски министър: Отказът за допускането на България в Шенген не е заради ромите / снимка: БГНЕС, архив

Френският отказ България и Румъния да бъдат допуснати в Шенгенската зона не е продължение на антиромската политика от това лято, уверява френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиес в ново интервю, този път за френския всекидневник "Телеграм".

Преди седмица Вокиес даде интервю за "Фигаро", в което подробно аргументира френската позиция срещу приемането на София и Букурещ в Шенген.

Сега отново Вокиес подчертава, че подобно решение не трябва да се взима набързо, без да е дълбоко обмислено, защото в този район на Европа  преминават 70 процента от незаконните имигранти и там има потенциално големи заплахи от трафик на оръжия, наркотици и хора.

По отношение на бъдещото унгарско председателство Вокиес отчита, че то е било подготвено много сериозно и че Будапеща е взела всички необходими мерки, за да действа в европейски интерес.

Запитан дали съюзът Париж-Берлин трябва да продължи да бъде двигателят на европейското изграждане, френският министър отчита, че той действително е необходим на ЕС, но не и единствен. Париж и Берлин имат задължението да стоят зад инициативите в ЕС, но и да са отворени към другите.  Вокиес обаче отчита, че доброто разбирателство между Ангела Меркел и Никола Саркози днес си остава един от факторите за стабилността на ЕС.

Във връзка с кризата с еврото Вокиес признава, че тя е една от най-суровите за единната европейска валута. Той обаче е уверен, че от тази криза ЕС ще излезе по-силен, първо защото всички страни са показали решимост да защитават еврото и второ, защото ЕС вече  има механизъм, за да накара спекулаторите да плащат. Вокиес нарича този механизъм оръжието за разубеждаване срещу спекулаторите. Министърът подчертава, че сега страните от ЕС трябва да сближат  зад еврото и икономическите си политики, защото в кризата именно еврото е защитило всички в ЕС, иначе без него ситуацията бързо е щяла да стане апокалиптична.(БТА)