Френска заложничка освободена от талибаните в Афганистан
Френска заложничка освободена от талибаните в Афганистан / netinfo

Талибаните съобщиха днес, че са освободили френската хуманитарна работничка, отвлечена заедно с още един французин преди три седмици в Афганистан, предадоха световните агенции. Французойката била пусната в южната провинция Кандахар, уточни говорителят на ислямисткото движение Юсуф Ахмади.

Френското външно министерство пътвърди, че един от двамата хуманитарни работници е бил освободен.

Друг говорител на талибаните подчерта, че дават една допълнителна седмица на Франция, за да договори освобождаването и на втория заложник.

По-рано Ахмади уточни, че крайният срок, даден на Париж, за да изпълни поставеното от ислямисткото движение условие - да изтегли войските си от Афганистан, изтича днес. В ултиматума от 20 април талибаните предупредиха, че ако това не стане, позицията им по отношение на чуждестранните заложници е известна и те ще я приложат скоро - намек, че двамата французи ще бъдат екзекутирани.

Париж, който запазва възможно най-голяма дискретност по случая, изпрати вчера сигнал до похитителите, като подчерта, че не е склонен да запази военното си присъствие в Афганистан, отбелязва Франс прес.

Кризата съвпада с президентските избори във Франция и случаят може да предизвика много силен отзвук. Кандидатът на управляващата десница Никола Саркози заяви в четвъртък, че дългосрочното присъствие на френските войски в Афганистан не му се струва от решаващо значение.

Хиляда френски военнослужещи влизат в състава на 37-хилядните Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан под командването на НАТО. Френският контингент е разположен в провинция Кабул.