/ БГНЕС

Пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" ще зависи от действията на Русия. Това заяви ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в интервю за Handelsblatt.

"В тази остра криза всичко ще зависи от позицията на Русия. <...> Руската федерация оказва военен натиск върху Украйна и използва газа като лост за въздействие върху нас [ЕС]. Следователно "Северен поток 2" не може да бъде изваден от санкционния списък - това е съвсем ясно", заяви ръководителят на ЕК.

ЕС планира внос на газ от САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан

"Подготвихме мощен и мащабен пакет от финансови и икономически санкции. Той се простира от ограничаване на достъпа до чуждестранен капитал до контролиране на износа на технически продукти. Тези ограничения ще отслабят допълнително руската икономика", заяви фон дер Лайен.

"Разбира се, лицата от обкръжението на Путин и олигарсите могат да пострадат в голяма степен - от една страна, заради включването на лични санкции, но най-вече заради финансовите и икономическите санкции, които подготвяме", добави тя.

ЕС ще помоли Азербайджан да увеличи доставките на газ за Европа

БГНЕС