/ БГНЕС, архив
Президентът на Филипините Родриго Дутерте се отметна от решението си да се откаже от 20-годишния договор със САЩ за разполагане на американски войски, като мотивира това с политическите и други изменения в региона, каза днес неговият външен министър, цитиран от Ройтерс.

Прекратяването на т. нар. Споразумение за гостуващите сили, което има централна роля в един от най-важните съюзи на Вашингтон в Азия, трябваше да влезе в сила през август и бе най-важната досега крачка на Дутерте към изпълнение на старата му закана да понижи равнището на връзките на Филипините с бившия им колониален управник.
Външният министър Теодоро Локсин каза, че новината, че Филипините се отказват да прекратяват договора, е била посрещната със задоволство в САЩ.

Филипините продължават карантината на основния си остров до края на април

Непостоянният Дутерте, известен със злъчните си критики срещу западните страни, през последните години стигна до остри сблъсъци с Вашингтон по редица въпроси и не скриваше презрителното си отношение към най-важния дипломатически съюзник на своята страна, който е и главен доставчик на оръжия и на военно обучение за филипинските въоръжени сили. Обръщането му към историческия съперник Китай - страна, спрямо която привързаният към САЩ отбранителен апарат на Филипините изпитва дълбоко недоверие - породи сериозни критики. Опонентите на президента го обвиниха, че изложил на риск суверенитета на страната в стремежа си към големи (китайски) инвестиции, които така и не се случиха.

Филипинският президент заплаши да се стреля по нарушителите на карантината (ВИДЕО)

Посолството на САЩ в Манила приветства решението на Филипините. "Нашият изпитан във времето съюз е от полза за двете страни и ние очакваме да продължим тясното си сътрудничество в сигурността и отбраната с Филипините", се казва в декларацията на посолството.

Дутерте беше заплашил през февруари да скъса военния договор със САЩ, разгневен от това, че САЩ анулираха визата на бивш полицейски началник и настоящ филипински сенатор, оглавил войната на филипинския президент срещу наркотрафикантите. Тогава като официален мотив за заплахата си обаче Дутерте бе изтъкнал желанието си да диверсифицира външните връзки на Филипините.
БТА