Родриго Дутерте
Родриго Дутерте / БГНЕС, архив
Филипинският президент Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който създава проблеми с карантината, наложена заради коронавируса. С това той си навлече остри критики, пише вестник "Гардиън" .

"Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги", каза той. Думите му доведоха до ареста на 21 души, които очевидно бяха излезли на улицата, за да искат помощ от правителството. Полицията оправда арестите с мотива, че въпросните граждани не са получили разрешение за това.

Коронавирусът погуби последния войник от испанската рота в силите на „Свободна Франция“

Притесненията как бедното население на страната ще оцелеят в едномесечните ограничения се увеличават. Мнозина от 48-те милиона души разчитат на дневната си надница, за да нахранят семействата си. Правителството обеща помощи на 18-те милиона най-, най-бедни, но раздаването им не е започнало заради административни пречки.
 


В сряда вечерта Дутерте призова хората да почакат за помощта с думите: "Дори и да се забавят, ще пристигнат и няма да си отидете гладни. Няма да умрете от глад".