Президентът на Филипините Родриго Дутерте
Президентът на Филипините Родриго Дутерте / БГНЕС, архив
Правителството на Филипините продължи днес карантината, наложена на най-гъстонаселения филипински остров, с още две седмици в опит да бъде забавен пикът на заразяванията с коронавирус, предаде ДПА.

Карантината на остров Лусон, където е разположена столицата Манила, се очакваше да е в сила до 14 април, но бе продължена до 30 април. На Лусон живеят около 57 милиона души, повече от половината от цялото население на Филипините, което го прави четвъртият най-гъстонаселен остров в света.

Филипинският президент заплаши да се стреля по нарушителите на карантината (ВИДЕО)

Президентът на Филипините Родриго Дутерте одобри удължаването след препоръки от междуинстутуционална целева група за борба с Ковид-19, заяви правителственият служител Карло Ногралес.

Удължаването ще даде на правителството време да засили капацитета за правене на тестове за вируса и да изолира болните, каза Ногралес на сутрешен брифинг.

"Това е планът за действие. Трябва да изтеглим напред (пика на заразяванията), защото още не сме стигнали пика", изтъкна той.

Посланичката на Филипините в Ливан почина от COVID-19

Удължаването на карантината също така ще позволи на обществото да "премине към новото нормално", каза още Ногралес.

Правителственият служител отбеляза, че дори в края на април карантината всъщност няма да бъде отменена, а по-скоро ще бъде смекчена тоталната карантина. "Спазването на социална дистанция ще трябва да продължи. Правенето на тестове ще продължи, ще продължи и поставянето под изолация", уточни той.

Министерството на здравеопазването съобщи вчера за 414 нови потвърдени случая на заразяване с коронавирус на Филипините, като така общият им брой достигна 3660. Бяха регистрирани още 11 смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 163. Броят на оздравелите пациенти е 73.
БТА