/ БГНЕС
Министерството на външните работи (МВнР) публикува изявление на членовете на Европейския съвет във връзка с анексираните от Русия Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна.

В него се казва, че членовете на Съвета категорично отхвърлят и осъждат действията от руска страна, като те умишлено подкопават основания на правила международен ред и грубо нарушават основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост — основополагащи принципи, залегнали в Устава на ООН и международното право.

НАТО: Първостепенната цел е да се предостави помощ за Украйна

В текста пише още, че те не признават и никога няма да признаят незаконните „референдуми“, които „Русия изфабрикува като претекст за това продължаващо нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати“.

Ще затегнем ограничителните си мерки за противодействие на незаконните действия на Русия. Те ще увеличат още повече натиска върху Русия да прекрати агресивната си война, се казва още в изявлението. 
БТА