На Червения площад в Москва започна голям концерт в чест на обявеното по-рано днес присъединяване на четири украински територии към Русия. На сцената на концерта излезе и руският президент Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Пред аудиторията той заяви, че Русия е създала съвременната Украйна, като й е прехвърлила свои територии, предаде Ройтерс.

Путин официално обяви присъединяването на четирите украински области към Русия

БГНЕС

БГНЕС

"Добре дошли у дома", каза после Путин, обръщайки се към жителите на анексираните Донбас, Херсонска и Запорожка област, съобщава Франс прес. Според него тези области "са се върнали в историческата си родина".

"Победата ще бъде наша", обеща още руският президент, аплодиран от хиляди свой поддръжници, събрали се на площада и развяващи руски знамена.

По-рано днес руският президент направи историческо подписване на документите, с които официално четирите украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон стават част от Руската федерация. Церемонията се състоя в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец.

Под документите подписи сложиха и ръководителят на ДНР Денис Пушилин, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник, ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки, както и ръководителят на Херсонска област Владимир Салдо. Всички те са назначени от Москва.

На церемонията по подписването на договорите за анексирането Путин обвини Запада, че подклажда враждебни действия, които целят да превърнат Русия в "колония".

Руският президент описа така наречената специална руска военна операция в Украйна като част от историческа мисия за възстановяване на Русия като велика сила и противопоставяне на доминацията на Запада, която според него се руши. "Историята ни призова на бойното поле, за да се бием за народа си, за историческото величие на Русия, за бъдещите поколения", каза още той.

На края на церемонията по подписването на документите Владимир Путин и четиримата проруски ръководители на анексираните територии се хванаха за ръце и започнаха да скандират "Русия!" заедно с цялата зала. "Един наистина исторически момент", беше коментарът на руската телевизия "Россия 24", отбелязва АФП.

БГНЕС


Украйна подава искане за ускорено присъединяване към НАТО

Киев и Западът отхвърлиха заграбването на територии в Украйна. Страните членки на Европейския съюз подчертаха в декларация, че никога няма да признаят незаконните референдуми, които Русия организира "като претекст за по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна". В декларацията на ЕС се отхвърля и осъжда незаконното анексиране на четирите територии, посочва Асошиейтед прес.

От своя страна Украйна се зарече да продължи борбата. "Не обръщаме внимание на онези, за които е време да почнат да си пият хапчетата. Армията ни функционира, Украйна е обединена и ние продължаваме само напред", коментира началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски каза, че "само пътят на укрепване на Украйна и прогонване на окупаторите от цялата й територия връща мира", предаде агенция УНИАН. Украинският президент заяви във видеообръщение, публикувано във Фейсбук, че е невъзможно да се споразумеят за съвместно съществуване с Владимир Путин, Украйна ще води диалог с друг руски президент.

„Затова ние сме готови за диалог с Русия вече с друг руски президент“, подчерта Зеленски и допълни, че Украйна официално ще поиска "ускорено членство в НАТО".