Европейският съюз категорично осъжда анексирането на окупираните от Русия украински региони, заяви Европейският съвет, като добави, че никога няма да признае „незаконните“ референдуми.

Путин официално обяви присъединяването на четирите украински области към Русия

Европейският съвет добави, че умишленото подкопаване на международния ред от страна на Русия излага на риск глобалната сигурност, предаде Ройтерс.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия изработи като претекст за това по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати", се казва в изявлението.

Страх и сълзи: Първата мобилизация в Русия след Втората световна война (ГАЛЕРИЯ)

"Пред лицето на руската война ЕС застава решително на страната на Украйна и нейния народ. Непоколебими сме в нашата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над земята си и има право да освободи окупираните области в рамките на международно признатите граници. Ядрените заплахи, отправени от Кремъл, военната мобилизация и стратегията за фалшиво представяне на територията на Украйна като руска, както и твърдението, че войната сега може да се води на територията на Русия, няма да разклатят нашата решителност, се посочва в изявлението.

"Ще засилим ограничителните си мерки срещу незаконните действия на Русия. Те допълнително ще засилят натиска върху Русия да прекрати агресивната си война", се казва още в него.

БГНЕС