Владимир Путин пописа документите, с които официално четирите украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон стават част от Руската федерация. Церемонията се състоя  в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец.

Под документите си подписите сложиха и ръководителят на ДНР Денис Пушилин, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник, ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки, както и ръководителят на Херсонска област Владимир Салдо. Всички те са назначени от Москва.

След това в Кремъл прозвуча химнът на Русия, а Путин и четиримата ръководители направиха общо ръкостискане. В залата проехтяха възгласи "За Русия!"

 

"Милиони хора направиха своя еднозначен избор по време на референдума", заяви в началото на речта си руският държавен глава. И направи историческа ретроспекция, в която подчерта, че "много поколения руснаци са се борили за тези земи".
 

Путин
БГНЕС


"Време е милионите жители на тези региони, които години наред бяха репресирани, да се завърнат в своето историческо отечество", допълни Путин, изтъквайки, че това са хора, които говорят руски език и имат самосъзнание на граждани на Русия.

След това той обяви минута мълчание в памет на загиналите "смели войници". "Загиналите по време на специални операции са героите на Русия. Те умряха, борейки се за земите ни", изтъкна Путин.
 

Владимир Путин обеща, че Русия ще възстанови разрушенията в градовете и селата на четирите региона и ще развие инфраструктурата, здравеопазването и образованието. "Така че всички граждани да се чувстват подкрепени всячески от нашата велика родина.“, допълни той.

Страх и сълзи: Първата мобилизация в Русия след Втората световна война (ГАЛЕРИЯ)

Президентът призова семействата на руските войници, техните жени и деца да проявят разбиране към мисията, за която се борят бащите, синовете и мъжете им в Украйна. Той беше категоричен, че по никакъв начин Москва няма да се откаже от тук насетне от новите си попълнения, които представляват 15% от територията на Украйна. Но, изтъкна, че все пак Русия е готова на преговори с Киев по принцип.

Очаквано той не пропусна критиките към САЩ и Запада, обвинявайки ги, че се опитват да поставя Русия на колене, още от разпадането на Съветския съюз насам.
 

церемония
БГНЕС

"Искат да превземат Русия с техните нови валути и технологични разработки. Западът се опитва да отмени културата на Русия. Те са неспокойни, че съществува такава богата страна“, заяви Путин, изтъквайки огромните природни ресурси на страната.

„Те не се нуждаят от Русия. Но, ние се нуждаем от Русия!“, разпалено каза стопанинът на Кремъл, предизвиквайки бурни аплодисменти в залата.

По-рано през деня Путин подписа укази, с които признава независимостта на четирите области, в които бяха проведени референдуми за присъединяването им към Руската федерация.

23 цивилни жертви при атака срещу хуманитарен конвой в Украйна

ЕС и голяма част от международната общност не признават легитимността на проведените в четирите украински области допитвания.

На този фон рано сутринта в петък загинаха 23 души загинаха, а 28 бяха ранени при обстрел на граждански хуманитарен конвой в регион Запорожие. Москва и Киев си отправиха взаимни обвинения за нападението.

Представителят на руските окупационни власти Владимир Рогов твърди, че "след като украинските сили са видели, че населението масово се отправя към (окупираната) част на Запорожска област, те са нанесли удар по колона с десетки цивилни автомобили". Украинският управител на областта Олександър Старух пък заяви, че загиналите са жертва на руски обстрел. Той допълни, че хората са чакали на опашка за влизане в окупираните територии и са отивали, за да вземат близките си и да им доставят помощи.