Най-малко 23 души загинаха, а 28 са ранени при обстрел на граждански хуманитарен конвой в украинския регион Запорожие, съобщи областният управител.

Русия и Украйна моментално се обвиниха взаимно за атаката.

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област

Украйна конвой
БТА

"Към момента знаем за 23 загинали и 28 ранени. Всички те са цивилни, местни хора. Горете в ада, проклети руснаци", написа Олександър Старух в "Телеграм". Според властите загиналите са жертва на руски обстрел. Той допълни, че хората са чакали на опашка за влизане в окупираните територии и са отивали, за да вземат близките си и да им доставят помощи. Старух качи в интернет снимки на изгорели автомобили и тела на жертви, разпръснати по пътя.

Фон дер Лайен: Наш дълг е да защитим Украйна

В същото време руското министерство на обраната разпространи следната информация: 23 души са убити, 34 са ранени в резултат на удара на въоръжените сили на Украйна върху колона от автомобили, напускащи контролираната от тях част Запорожие.

Представителят на руските окупационни власти Владимир Рогов твърди, че "след като украинските сили са видели, че населението масово се отправя към (окупираната) част на Запорожска област, те са нанесли удар по колона с десетки цивилни автомобили".

Атаката става в момент, когато Москва се готви да анексира четири украински области след разкритикувани в международен план референдуми за присъединяването им към Русия, допълва БТА.