Дълг на нашето поколение е да застанем на страната на Украйна, защото тя се бори да определи своето бъдеще, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване на Десетия Атински демократичен форум, съобщи АНА-МПА.

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област

Тя каза, че на Украйна трябва да бъде оказана политическа, икономическа и военна помощ, защото украинците „носят Европа в сърцето и в ума си“.

Фон дер Лайен призова европейските граждани за единство и решителност и заяви: „Всички сме изправени пред изпитание днес от войната на Русия срещу Украйна, от шантажа, който (Русия) извършва чрез енергията, но трябва да сме решителни и единни. Всеки от нас е част от съпротивата и защитата на нашето бъдеще“.

Председателят на ЕК изрази увереност, че във войната, обявена от Русия срещу Украйна, демокрацията отново ще победи, но предупреди, че „мнозина в Европа подцениха заплахите извън и вътре в границите ни“, защото след 70 години непрекъсната демокрация „много от нас повярвахме, че ще продължим със свободата и мирното сътрудничество и приехме демокрацията за даденост“.

Тя подчерта, че демокрацията не се движи по права линия, а има и обрати, затова е „наш дълг да защитим демокрацията от руския шантаж и авторитаризма, наш дълг е да укрепим всички демокрации“.

Фон дер Лайен отхвърли възраженията срещу кандидатурата на Украйна за членство в ЕС с аргумента, че демокрацията й е твърде млада, и каза, че за няколко години тя е извършила много реформи, като същото се отнася и до страните от Западните Балкани, както и за Грузия. „Вятърът на промяната вее на нашия континент“, заяви тя.

Гутериш: Анексията няма място в съвременния свят, това е опасна ескалация

В словото си тя засегна и слабостите вътре в ЕС и каза, че расизмът и антисемитизмът още не са изкоренени, а заплахи представляват още незачитането на правовата държава и независимостта на правосъдието, както и сериозните безпокойства от корупцията.
БТА