Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува планираното за утре официално анексиране от Русия на четири частично окупирани от нея украински области, предаде Франс прес.

Анексията "няма място в съвременния свят", каза Гутериш пред журналисти в Ню Йорк. Той подчерта, че "всяко решение за анексиране на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна не би имало никаква правна стойност и заслужава да бъде осъдено".

"Това противоречи на всичко, което международната общност би трябвало да представлява. Подигравка с целите и принципите на ООН. Това е опасна ескалация. Няма място в съвременния свят. Това не бива да се приема", подчерта генералният секретар на ООН.

"Всяко решение на Русия да продължи в тази посока допълнително ще застраши перспективите за мир. То ще удължи драматичното въздействие върху глобалната икономика, особено върху развиващите се страни, и ще навреди на възможностите ни да доставяме спешна помощ на Украйна и извън нея", предупреди Гутериш. Той подчерта, че "е крайно време да се отдалечим от ръба на пропастта".

Съединените щати и Албания подготвят проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща "референдумите" в окупираните украински територии, които Западът вече осъди като пародия. Текстът обаче без съмнение няма да бъде приет, тъй като Русия ще му наложи вето, отбелязва АФП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъди подкрепените от Москва "референдуми" като опит за заграбване на земя, което е незаконно и нарушава международното право, предаде Ройтерс.

"Фалшивите референдуми на Кремъл са безполезно усилие за прикриване на нов опит за заграбване на земя в Украйна. Нека бъде ясно: резултатите бяха нагласени в Москва и не отразяват волята на украинския народ", подчерта Блинкън в изявление.

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти т. нар. Донецка и Луганска народна република и на назначените от Русия власти в окупираните части от Запорожка и Херсонска област пристигнаха в Москва за участие в утрешната церемония по подписването на договорите за влизане на тези украински региони в състава на Руската федерация, предаде ТАСС, като се позова на председателя на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов.

Той написа в своя канал в "Телеграм", че "дългоочакваното събитие" вероятно ще започне в "15 ч. (и българско време) в Големия Кремълски дворец".
БТА