Русия обяви, че на официална церемония в петък ще анексира украинските територии, в които се проведе референдум.

Така регионите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон ще бъдат обявени официално за руска земя. Това се случва въпреки продължаващото осъждане от страна на Запада на референдумите, проведени в тези територии. България и целия ЕС вече обявиха, че няма да признаят резултатите от допитванията.

Зеленски призова Русия да бъде изключена от всички международни организации

Кремъл твърди, че жителите на четири окупирани региона са гласували за отцепване от Киев и присъединяване към Москва.

Церемонията по подписването на договорите за влизане на нови територии в Руската федерация ще се състои в петък, 30 септември, от 15:00 часа в Кремъл, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Утре в Големия Кремълски дворец, в Георгиевската зала, от 15:00 часа ще се проведе церемония по подписване на договори за влизане на нови територии в състава на Руската федерация“, каза Песков. 

Путин: Референдумите целят спасение на населението

Путин ще се срещне с ръководителите на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка области в Кремъл по време на церемонията по приемането на териториите в състава на Русия.

Според непризнатите от международната общност и дискредитирани допитвания, с голямо мнозинство печели отговорът „за” откъсване от Украйна - 87% в Херсон, 93% в Запорожие и близо 99% в Донецк и Луганск.