Европа трябва да засили натиска за намиране на решение на кризата в Сирия
Европа трябва да засили натиска за намиране на решение на кризата в Сирия / Guliver/Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Европа трябва да засили натиска за намиране на дипломатическо решение на кризата в Сирия, а не да стои встрани, предаде АП.

Френският президент каза също така, че Европа не трябва да чака да бъде избран нов президент на САЩ по-късно тази година, за да пристъпи напред и да поеме своята отговорност в големите световни кризи.

Европа трябва да присъства на международната сцена, каза Оланд след среща с европейски леви лидери, състояла се във френската столица.

Призивът на президента е отправен в навечерието на подновяващите се в понеделник преговори за Сирия в Женева. Русия и САЩ доминираха дипломатическите дискусии за намиране на изход от войната в близкоизточната страна в последните няколко седмици и сега провеждат нови срещи по темата.

В неделя в Париж американският държавен секретар Джон Кери ще разговаря за Сирия, но и за Украйна, Либия и Йемен с колегите си от Франция, Германия, Италия, Великобритания и с Федерика Могерини.

Думите на Оланд за по-голямо участие на Европа на международната сцена идват малко след като американският президент Барак Обама разкритикува френската и европейската политика в Либия в интервю за сп. "Атлантик" и това разгневи някои политици в Европа.

Източник: БТА