/ Gulliver/Getty Images
Двадесет и седемте страни членки на ЕС трябва да се координират и да говорят с един глас относно ваксината на АстраЗенека срещу коронавируса, за да не подхранват недоверието. Това заяви европейската комисарка по здравеопазването Стела Кириакидис, предаде Франс прес.

"От съществено значение е да следваме един координиран подход. Ние трябва да говорим в един глас в ЕС, за да подобрим общественото доверие относно ваксинацията", каза тя в туит.

Това мнение бе изразено след становището на Европейската агенция по лекарствата, потвърждаващо връзка между ваксината на АстраЗенека и редки случаи на кръвни съсиреци.

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

Същевременно АстраЗенека заяви днес, че европейският лекарствен регулатор и британският здравен регулатор са оценили ползите от нейната ваксина срещу коронавируса, които до голяма степен превишават рисковете, предаде Франс прес.

"Като цяло тези две проучвания потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу всички сериозни форми на Ковид-19 и че тези ползи продължават да надделяват до голяма степен над рисковете", се казва в изявление на АстраЗенека.

БТА