/ БГНЕС
Европейският парламент одобри с голямо мнозинство от 569 гласа Европейския инструмент за сътрудничество в областта на ядрената безопасност. Докладчик е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Фокусът на този нов инструмент е постигането на по-добра ядрена безопасност и гарантиране използването на ядрената енергия за мирни цели. Целта е насърчаване на ефикасни стандарти за ядрена безопасност в трети държави и гарантиране, че предприетите по този инструмент действия няма да окажат отрицателно въздействие върху общественото здраве и околната среда.
 
"Това ще бъде нашият, европейски, механизъм за насърчаване на ядрената безопасност в световен мащаб, за навременно откриване на пропуски в съществуващите мерки за сигурност, ако има такива, и по този начин за предотвратяване на потенциални ядрени аварии", заяви Владимир Уручев.
 
Целта е да се повиши прозрачността при вземане на решения в областта на ядрената енергетика в трети държави, подчерта българският евродепутат и припомни, че прозрачността на властите в трети държави по отношение на ядрената безопасност (включително предпазни мерки, дейности по извеждане от експлоатация и управление на отпадъците) не е на достатъчно високо ниво.
 
Ето защо бяха предложени мерки, целящи подобряването на прозрачността чрез предоставяне на населението на информация за начина, по който този инструмент ще увеличи тяхната ядрена сигурност, включително и такива, предоставящи на заинтересованите страни възможност да участват в процеса на вземане на решения.
БТА