Евродепутатка ще представи петиция в ЕП в подкрепа на Майкъл Шийлдс
Евродепутатка ще представи петиция в ЕП в подкрепа на Майкъл Шийлдс / netinfo

Евродепутатката Арлийн Макарти от Ливърпул ще представи във вторник в Европейския парламент в Брюксел петиция в подкрепа на британския футболен фен Майкъл Шийлдс, съобщава днес електронното издание на британския вестник "Литъм сейнт анс експрес".

През май 2005 г. Шийлдс бе арестуван в България след финала на Купата на европейските шампиони между Ливърпул и Милан по обвинение, че е нанесъл тежка телесна повреда на бармана Мартин Георгиев, припомня изданието.

Шийлдс винаги е твърдял, че е невинен, но бе осъден в България на 10 години затвор. Той излежа част от присъдата си в България, след което бе прехвърлен в британски затвор.

Привърженици на футболния фен, които твърдят, че той няма нищо общо със случилото се с българския барман и присъдата му е несправедлива, водят кампания за неговото освобождаване.

От онзи съдбоносен финал през май 2005 г. между Ливърпул и Милан изминаха два турнира за купата на европейските шампиони, а Майкъл Шийлдс все още е в затвора и очаква справедливост, заявила Макарти, цитирана от изданието. Внасяме тази петиция, защото сме огорчени, че българските съдебни власти не взеха под внимание доводите на адвокатите на Майкъл Шийлдс, допълнила тя.

Тази петиция е продължение на нашата кампания за справедливост за Майкъл. Много хора, сред които високопоставени членове на Европейския парламент, вече имаха разговори с българските власти и показаха, че се вълнуват от случая на Майкъл", изтъкнала Макарти. "Отказът на българските съдебни власти да отговорят на писмата и документите, представени от адвокатите на Майкъл, е нарушение на техните задължения съгласно договорите за правна помощ", допълнила тя.