ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия
ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия / ThinkStock/Getty Images

Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции срещу определени сектори на руската икономика до 31 януари 2017 година, съобщи българската пресслужба на ЕК.

Мерките бяха въведени на 31 юли 2014 г. първоначално за една година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. През септември 2014 г. тези мерки бяха засилени. Те са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба.

Путин продължи хранителното ембарго срещу Запада до края на 2017-а

На 19 март 2015 г. Европейският съвет постигна съгласие да обвърже продължителността на санкциите с пълното прилагане на споразуменията от Минск, което по план трябваше да приключи до 31 декември 2015 г. Тъй като споразуменията от Минск не бяха приложени изцяло до 31 декември 2015 г., Съветът удължи санкциите до 31 юли 2016 г.

След като направи оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, Съветът реши да поднови действието на санкциите с още шест месеца до 31 януари 2017 година.

Оланд говори за постепенна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия

Продължаването от ЕС на антируските санкции няма да промени външната политика на Руската федерация. Това заяви министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС.

"Приемаме поредното продължаване от Евросъюза на нелегитимните от гледна точка на международното право антируски секторни икономически санкции до 31 януари 2017 г. като продължение на недалновидната политика на Брюксел", заяви министерството.

Германски министър подкрепя постепенно отменяне на санкциите срещу Русия

"Смятаме за абсурдно да се обвързват тези дискриминационни мерки по отношение на Русия, която не е страна във вътрешноукраинския конфликт, с изпълнението от нея на Минските споразумения, особено в сегашните условия, когато сме свидетели на липса на готовност от страна на Киев да изпълни поетите ангажименти. По същество Евросъюзът сам превърна отношенията с Русия в заложник на безотговорните игри на украинските власти. Да се очаква промяна на нашия външнополитически курс заради санкциите най-малкото е недалновидно", заяви още министерството.

ЕС призова повече страни да наложат санкции на Русия заради Крим

Руският премиер Дмитрий Медведев продължи действието на контрасанкциите до края на 2017 г., съобщи още ТАСС.

Той подписа съответното постановление за това, като то предвижда забрана от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 г. върху вноса в Русия на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и храни със страна на произход САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна, Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн.

Източник: БТА