Путин продължи хранителното ембарго срещу Запада до края на 2017-а
Путин продължи хранителното ембарго срещу Запада до края на 2017-а / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се продължава хранителното ембарго срещу Запада с година и половина до 31 декември 2017 година, предадоха световните агенции.

Русия забрани вноса на храни от 28-членния Европейски съюз, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия през 2014 година в отговор на западните санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза.

Русия удължава ембаргото за внос на храни, ветото пада само за детската кухня

В документа, публикуван на официалния сайт за правна информация, е посочено, че от 6 август 2016 година се удължава до 31 декември 2017 година действието на отделните специални икономически мерки, предвидени в указа на президента от 6 август 2014 година и продължени с указ от 24 юни 2015 година, уточнява ТАСС. Указът влиза в сила в деня на подписването му.

Руски патриотизъм срещу гръцки маслини

През май премиерът Дмитрий Медведев нареди да бъде подготвен текст, предвиждащ продължение на хранителното ембарго до края на 2017 година. В края на май вицепремиерът Аркадий Дворкович заяви, че предложенията вече са готови.

Руското ембарго не пречи на Италия да изнася за Русия черен хайвер

На 6 август 2014 година Путин подписа указ за приемане на отделни специални икономически мерки с цел осигуряване безопасността на Руската федерация в отговор на западните санкции и за подкрепа на местните производители.

На следващия ден правителството въведе със свое постановление едногодишна забрана за внос на говеждо, свинско и птиче месо, плодове и зеленчуци, риба, сирене, мляко и млечни продукти от САЩ, Европейския съюз, Канада, Австралия и Норвегия.

Впоследствие Русия трябваше да противодейства на реекспорта на забранена европейска продукция, въвеждайки ограничения за вноса от Беларус и Сърбия, припомня ТАСС.

Източник: БТА