Руското ембарго не пречи на Италия да изнася за Русия черен хайвер
Руското ембарго не пречи на Италия да изнася за Русия черен хайвер / Thinkstock/Getty Images

Ембаргото, което Русия налага на хранителни и селскостопански стоки от една година „щади” луксозни продукти като черния хайвер, заяви италианската компания Агроитика, цитирана от АФП. Агроитика е първия производител в света на черен хайвер, допълва агенцията.

Русия забрани вноса на повечето селскостопански и хранителни продукти от ЕС, както и от САЩ, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите, които тези страни наложиха на Москва заради украинската криза.

Критикуват Владимир Путин заради указ за унищожаване на храни

И докато руските трактори премазващи тонове храни без сертификат за произход породиха тези дни полемика, Агроитика продължава да продава ценния си висококачествен продукт. Това подчертава директорът по продажбите на компанията Стефано Ботоли. Той пояснява, че миналата година компанията е продала 4 тона хайвер на Русия и се надява тази година продажбите да бъдат увеличени на 5 тона.

Русия по традиция е нашият първи пазар за износ. Миналата година нашите продажби съвсем леко спаднаха заради рухването на курса на рублата, но ставаше дума за намалена покупателна способност на Руснаците, а не за санкции, добави Ботоли.

Освен хайвер други продукти, смятани за луксозни, са изключени от санкциите. Това са например зехтинът, италианската шунка прошуто, вината и алкохолните напитки.

Руснаците обичат хайверите и ние им продаваме онези, които са най-вкусни, като например хайверът от бяла есетра, от която се произвежда хайвер от най-високо качество и на най-висока цена и който се предлага в ресторантите и в магазините за деликатесни стоки, пояснява Ботоли. Той обаче допълва, че компанията му не продава риба на Русия, която попада в обхвата на руското ембарго.

Основаната през 1978 г. в Калвизано, северно от Милано, компания Агроитика произвежда 25-30 тона хайвер на година и държи 20% от световния пазар, което я прави първи производител в света.

От 1998 г. Вашингтонската конвенция за застрашените видове налага драконовски квоти с цел спасяване на дивата есетра в Каспийско море и така любителите на хайвера се пренасочват към продукта от рибата, отглеждана в рибни стопанства.

Източник: БТА