Оланд говори за постепенна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия
Оланд говори за постепенна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия / БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че санкциите на ЕС срещу Русия може да бъдат постепенно отменени, но само ако се постигне допълнителен напредък в прилагането на Минските споразумения за прекратяване на огъня в Украйна, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Някои европейски компании настояват да се облекчат санкциите, наложени през 2014 г. заради руското анексиране на Крим. В отговор на това Москва забрани вноса на европейски храни, което нанася загуби на европейски фирми, отбелязва АП.

Путин призова ЕС да подобри отношенията с Русия въпреки санкциите

Някои страни като Италия или Унгария повече или по-малко открито реагират отрицателно на евентуално удължаване на тези санкции, отбелязва АФП. "Тези санкции бяха въведени след окупирането на Крим и бе нарушено международното право. Те бяха удължени, за да има силен подтик за прилагане на Минските споразумения", заяви Оланд на съвместна пресконференция в Елисейския дворец с украинския президент Петро Порошенко.

Путин и Юнкер обсъдиха отношенията Русия-ЕС, не говориха за санкциите

"Ако Минските споразумения бъдат напълно приложени, винаги ще сме готови в този момент да настъпи постепенна отмяна на санкциите. Засега обаче трябва да запазим санкциите, като ги свържем с Минските споразумения", добави френският президент, който отбеляза, че е нужен повече напредък по произвеждането на избори и освобождаването на заложници в Украйна.

Русия е готова да възобнови диалога с ЕС и САЩ, но те да направят първата крачка

"Внимателно следим да не се пропусне никоя възможност. Затова аз и президентът Порошенко заедно с канцлерката Ангела Меркел, като знаем, че президентът Владимир Путин може да има готовност за това, ще обмислим нова среща в нормандския формат (Франция, Германия, Русия и Украйна), за да открием простор за повече напредък и да набележим нови етапи" към решаването на конфликта", каза Оланд.

Източник: БТА