Путин призова ЕС да подобри отношенията с Русия въпреки санкциите
Путин призова ЕС да подобри отношенията с Русия въпреки санкциите / БГНЕС

Русия не иска нова Студена война и нейната политика е насочена към сътрудничество и търсене на компромиси, каза пред международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Той разкритикува Запада, че пренебрегва законните интереси на Русия. Според него продължаващото разширяване на НАТО е необосновано, а осъществяваният под егидата на САЩ натовски план за противоракетна отбрана представлява заплаха за Русия. Ако двете страни координират действията си в сферата на отбраната, няма да има нова Студена война, подчерта руският президент.

Лавров: Русия не планира да напада която и да е страна от НАТО

Реализацията на програмата за противоракетна отбрана продължава въпреки изчезването на заплахата от иранската ядрена програма, която беше посочена като главно основание за това, изтъкна той. Според него западната политика на едностранни действия води до хаос и подкопава глобалната стабилност. Путин призова да се търси глобален баланс на интересите, за да бъде укрепена международната сигурност.

Той отново защити руските действия в Крим и анексията на полуострова, свързвайки ги с извършения според него в Украйна прозападен "преврат" и свалянето на законното правителство там. Така НАТО си намери външен противник, за да оправдае съществуването си, отбеляза Путин.

Грушко: НАТО полага усилия да възроди образа на големия враг за Русия

Руският президент призова европейските лидери да подобрят отношенията със страната му въпреки санкциите, предаде Асошиейтед прес.

Той каза, че Европейският съюз би трябвало да прояви гъвкавост и да вземе под внимание интересите на европейските инвеститори, които искат да правят бизнес с Русия. Западни лидери и мениджъри на кампании участват в икономическия форум след двегодишно прекъсване, което напомняше повече на бойкот, отбелязва АП.

Русия е готова да възобнови диалога с ЕС и САЩ, но те да направят първата крачка

Вчера Путин се срещна с изпълнителния директор на "Роял Дъч Шел" и други ръководители на международни компании и им каза, че Русия е отворена за западни инвестиции въпреки обтегнатите отношения със Запада.

Руският президент днес заяви, че сегашната напрегната геополитическа ситуация е свързана до голяма степен с икономическите трудности и прогнозира, че е възможно изкуствено предизвикване на геополитически проблеми, посочва ТАСС.

САЩ и скандинавските страни призоваха Русия да спазват международните задължения

икономическата неопределеност, с изчерпването на предишните източници на растеж до известна степен е свързана и сегашното геополитическо напрежение и има риск то да се засили и дори да се предизвиква изкуствено", каза Путин.

Източник: БТА