/ Gulliver/Getty Images
Един украински войник бе убит
"Турция работи за уреждане на конфликта между Украйна и Русия", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на увеличаването на насилието в Донбас и на струпването на руски войски в района на украинската граница в последно време.

Кремъл се опасява от възобновяване на пълномащабните сражения в Източна Украйна

На 10 април турският президент се срещна в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски, като призова за прекратяване на ескалацията на напрежението и изрази готовност да окаже цялата необходима подкрепа. В петък Ердоган разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, който обвини Украйна в "опасни провокативни действия" в района на конфликта в Донбас.

Кремъл изключи възможността за война с Украйна, предаде Франс прес. В същото време Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, даде да се разбере, че "Русия няма да остане безразлична към съдбата на рускоговорящите, живеещи в югоизточната част" на съседната държава.

Г-7: Няма да признаем окупацията на Крим от Русия

"Ще има последици" в случай на руска агресия срещу Украйна, предупреди от своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той отбеляза, че не е имало толкова много руски войници на украинската граница от "първата руска инвазия" през 2014 г.

Пожелал анонимност представител на американското правителство съобщи за Ройтерс, че Блинкън ще посети тези дни Брюксел заедно с министъра на отбраната Лойд Остин.

Двамата ще обсъдят с представители на ЕС руските действия срещу Украйна, наред с иранската ядрена програма и ситуацията в Афганистан. Един украински войник е бил убит, а друг - тежко ранен, при артилерийски обстрел от страна на проруските сепаратисти в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на украинската армия.

27 украински военни са загинали в района на конфликта тази година - повече от половината от всички жертви през цялата минала година.
БТА